Andover Classrooms - HDS

24 Hour Operations Center

Phone_Icon.png(617) 495-5560

Andover Classrooms - HDS

Andover Classrooms - HDS
LEED Rating System
LEED for Commercial Interiors
LEED Rating Version
Certification Level
Month Completed
Year Completed
Client (School/Department)

Project highlights

  • 33% lighting power reduction when compared to ASHRAE 90.1‐2007 baseline
  • 84% waste diverted from landfill
  • 30% material recycled content
  • 13% regionally manufactured materials
  • 100% EnergyStar rated equipment

Project summary

The HDS Andover Classroom project is a 2,939 square foot renovation of three existing classroom spaces within Andover Hall: Room 102, Room 103, and the Sperry Room. Andover Hall was built in 1911. It is the only building at Harvard built in the Collegiate Gothic style of architecture. The renovation was an opportunity to improve teaching boards, climate control, lighting, acoustics, architectural finishes, daylighting control, audio and visual equipment, and classroom layouts/furnishings. In setting the sustainability goals to guide the project’s design and operation, the project team utilized the Harvard University Green Building Standards for Fit‐outs and the LEED‐CI v2009 Certification requirements. The main sustainability goals for the project include the following.

  • Minimize the energy demand by choosing high efficiency lighting options.
  • Eliminate existing acoustics issues associated with the HVAC system.
  • Improve occupant comfort by adding cooling to the spaces.